Vše, co zlepšuje schopnost přemýšlet, je sebevzdělávání!

A+ A A-

Liesler Josef

 liesler_150.jpg

Josef Liesler (*12. 9. 1912, Vidolice u Kadaně - †23. 5. 2005, Praha)

malíř, grafik

vystudoval Vysokou školu architektury a pozemního stavitelství – obor kreslení u Cyrila Boudy, Josefa Sejpky a Oldřicha Blažíčka.
Jeho výtvarné dílo zahrnuje malbu, grafiku, ilustraci, ex libris i realizaci nástěnných monumentů a mozaik.
Od roku 1939 člen skupiny Sedm v říjnu, od roku 1942 Skupiny výtvarných umělců Mánes, od roku 1945 SČUG Hollar, od roku 1958 Skupiny 58. Od roku 1964 čestným členem Florentské akademie. Dále byl v roce 1969 jmenován členem Královské belgické akademie a od roku 1977 také čestným členem českých bibliofilů. Získal řadu ocenění např. Unesco za nejkrásnější známku světa roku 1974. V roce 2003 mu prezident udělil Medaili Za zásluhy druhého stupně.

Bibliografie:

Caldwell Erskine: Tabáková cesta, 1946
Havlíček Jaroslav: Smaragdový příboj, 1946
Alda Jan: Lesy, lesy zelené, 1953
Alda Jan: Slunečnice, 1954
Nezval Vítězslav: Sloky o Praze, 1956
Puškin Aleksandr Sergejevič: Evžén Oněgin, 1956
Stendhal: Kartouza parmská, 1957
Erenburg Ilja Grigorjevič: Pád Paříže, 1963
Toman Josef: Don Juan, 1972
Pilař Jan: Sluneční vůz, 1973
Toman Josef: Po bás potopa, 1974
Alcott Luisa May: Malé ženy, 1974
Fontane Theodor: Paní Jeny Treibelová, 1975
Jeffers Robinson: Cawdor, 1979
Malý Miloš: Pohádky severní noci, 1982
Olbracht Ivan: O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách, 1982
Cervantes Saavedra Miguel: Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha 1, 2, 1982
Říha Bohumil: Přede mnou poklekni, 1983
Jelen Josef: Ozvěny ticha, 1983
Brjusov Valerij Jakovlevič: Oltář vítězství, 1983
Říha Bohumil: Čekání na krále, 1983
Říha Bohumil: A zbyl jen meč, 1983
Holan Vladimír: Tobě, 1985
Pilař Jan: Soukromá galerie, 1986
Pašek Mirko, Země za obzorem, 1988
Bednář Jaroslav: Hvězdná tuláctví, 1989
Slach Miroslav: Já básník Naso, 1990
Hrabal Bohumil: Křik, 1992
Adié Jolie, 2000
Sainer Vladimír: Noční telefon, 2002
Víno, vinko, vinečko, 2002

liesler450_1.jpg

Napiš svůj názor

Bezpečnostní kód
Obnovit