Nevěřte všemu, co se k věření předkládá. Komenský

A+ A A-

Král Petr

kral petr

Král Petr vl. jménem Petr Chrzanovský (*4. 9. 1941, Strašnice-Praha)

básník, publicista

Vystudoval na FAMU dramaturgii. Po srpnu 1968 odcestoval do Francii, kde získal v devadesátých letech diplom "filmologa". V Paříži pobývá dodnes.
Petr Král připravil pro prestižní francouzské nakladatelství Gallimard rozsáhlou antologii české současné poezie (1945-2000), jež vyšla v červenci 2002.

Bibliografie
1986 Prázdno světa, PmD, Mnichov
1989 Éra živých, Arkýř, Mnichov
1990 P.S.čili cesty do ráje, 68-Publishers, Toronto
1991 Právo na šedivou, Mladá fronta, Praha
1992 Med zatáček, Mladá fronta, Praha
1992 Pocit předsálí v aixské kavárně, Liberecké tiskárny, Liberec
1993 Voskovec & Werich čili Hvězdy klobouky, Gryf, Praha
1994 Fotografie v surrealismu, Torst, Praha
1994 Tyršovské přeháňky, Vokno, Praha
1996 Pařížské sešity, F.R.&G., Bratislava
1996 Soukromý život, Mladá fronta, Praha
1997 Staronový kontinent , Petrov
1998 Chiméry a exil, Torst,Praha
2000 Pro anděla, Klokočí, Praha a Knihovna Jana Drdy, Příbram
2000 Praha, Karolinum
2002 Základní pojmy, Knihovna Jana Drdy
2004 Masiv a trhliny, H & H, Jinočany
2004 Bar Příroda čili Budoucnost 5 km, Cherm
2005 Přesuny, knihovna Jana Drdy
2005 Arco a jiné prózy, Fra
2006 Svědek stmívání, Host
2006 Petr Král: úniky a návraty (Radim Kopáč), Akropolis
2006 Hm čili míra omylu, Protis
2008 Zpráva o místech, Torst
2009 Den, Pavel Mervart, Červený Kostelec
2010 Zaprášené jeviště (Prokop Voskovec) Větrné mlýny, Brno
2011 Medové kuželky, Pulchra
2013 Přivítat pondělí, Ztichlá klika
2014 Pařížské sešity (1968-2006), Pulchra

Přidejte informaci k článku

Bezpečnostní kód
Obnovit