sunkova lucie

Lucie Sunková  (*11. 7. 1974, Praha) roz. Šimková

scénáristka, režisérka, animátorka, výtvarnice a ilustrátorka, spisovatelka

V animaci se věnuje především technologii malby olejovými barvami na skle. Tři semestry vyučovala na FAMU studenty Cinema Studies.
https://www.luciesunkova.com

Ocenění :
Tvůrčí prémie FITES - festival FAMU za film V kleci, 1999
3. místo v hlasování kritiků o cenu Kristián - Febiofest - film Havran, 2000
3. místo v hlasování kritiků o cenu Kristián - Febiofest - film Podobizna, 2002
2. cena Mezinarodní kinoforum "Zolotoy vityaz" (Golden Knight) - film Podobizna,2003
28. International TV festival "Golden Chest" – Plovdiv - cena NATFA "Krastju Sarafov" - film Podobizna, 2003
Famafest - Portugalsko - " Youth Fiction Prize" - film Podobizna, 2004
1. místo FEMINAFILM Ústí nad Labem - film Pelargonie, 2005

Knihy:
Hopík závodníkem / Martin Kučera, Lucie Sunková, 2006
Supermáma / 2014
Příhody myšky Emilky / 2015
Červený medvídek

Filmografie:
1998     Sen ( The Dream )
1998     V kleci ( In the Cage )
2000     Havran ( The Raven )
2000     Tajemství cvrčků ( Mystery of Crickets )
2002     Podobizna ( The Portrait )
2005     Pelargónie ( Geranium )
2009     Kypr ( součást cyklu Evropské pexeso ) – animace
2010     Královéhradecký kraj (součást cyklu České pexeso) - animace
2013     Nouvelle Bonté (součást cyklu pro francouzskou televizi )

Inspirující myšlenky...

Já knihy nepíšu, ale prožívám. Jsem v každém okamžiku se svým hrdinou a neustále se ptám, co by udělal on a co jeho okolí, a to se pak snažím skloubit do jednoho dějového celku. Ale pokud povaha lidí předem vymyšlenému ději neodpovídá, raději změním děj, protože nechci znásilňovat své hrdiny. Když jsem psal svou první detektivku, předem jsem si vymyslel, jak bude děj vypadat a kdo je vrahem. Jakmile jsem ale začal psát, postavy se začaly bouřit, a tak jsem to nechal na nich. Nakonec byl jako vrah odhalen někdo jiný, než jsem původně plánoval. A tohle řešení je mnohem lepší.
Vlastimil Vondruška, spisovatel a historik