nejstarší čítárny jsou šestnáctileté

A+ A A-

Lem Stanislaw

lem150.jpg

Stanisław Lem (*12. 9. 1921, Lvov – †27. 3. 2006, Krakov)

polský spisovatel, filozof, futurolog a satirik, světoznámý autor sci-fi

Dětství a mládí strávil v Sověty okupovaném Lvově. Po úspěšných zkoužkách se nedostal na polytechniku, vzhledem ke svému buržoaznímu původu, ale díky otcovým známostem se mu podařilo začít studovat na Lvovské lékařské univerzitě. Studia přerušila válka. Za války pracoval jako automechanik a byl členem odboje. V roce 1944, po osvobození, pokračoval ve studiích. V roce 1946 byl s celou rodinou repatriován do Krakova, kde začal studovat medicínu na Jagellonské univerzitě. Po ukončení studia obdržel pouze diplom, že ukončil studia, aby se vyhnul vojenské službě. Po celý život byl ostrýmn kritikem cirkve a papeženství a samozřejmě i dalších projevů masové lidské hlouposti. V roce 1953 se oženil s Barbarou Leśniakovou a v roce 1968 se jim narodil syn Tomasz.

Svou prvotinu Marťan vydal v roce 1946. Od prvotního komunistického vizionářství se jeho díla postupně stávala kombinací technologické sci-fi a filozofických úvah. V Lemových dílech se postupně objevují dvě hlavní postavy, pilot Pirx a Ijon Tichý. Jeho dílo je velmi kritické k lidské civilizaci a především je vizionářské, což se projevovalo už za jeho života.

Jeho knihy byly přeloženy do 41 jazyků v nákladu cca 27 miliónu.

Bibliografie

Romány

Człowiek z Marsa, 1946
Szpital Przemienienia, 1948
Astronauci (1951)
Czas nieutracony (1955)
Obłok Magellana (1955)
Dzienniki gwiazdowe (1957)
Eden (1959)
Šledztwo (1959)
Pamiętnik znaleziony w wannie (1961)
Powrót z gwiazd (1961)
Solaris (1961)
Niezwyciežony (1964)
Cyberiada (1965)
Wysoki Zamek (1966)
Opowieści o pilocie Pirxie (1968)
Głos Pana (1968)
Kongres futurologiczny (1971)
Katar (1976)
Wizja lokalna (1982)
Pokój na Ziemi (1987)
Fiasko (1987)
Zagadka
-------------

Ostatní


Dialogi (1957)
Summa technologiae (1964)
Rozprawy i szkice, 1975
Doskonala prožnia (1971)
Wielkość urojona
Prowokacja
Biblioteka XXI wieku
Świat na krawędzi (2003)
Rasa drapiezców (2006
Golem XIV
Fantastyka i futurologia
Filozofia przypadku
Krótkie zwarcia
Moloch
Mój pogląd na literaturę
Sex Wars
Dyktanda
Tako rzecze... Lem
Apokryfy
Tajemnica chińskieho pokoju
Bajki robotów
----------

Bibliografie českých vydání

K Mrakům magellanovým, 1956
Astronauti, 1956
Sezam, 1957
Nepromarněný čas, 1959
Planeta Eden, 1960
Invaze z Aldebaranu, 1961
Návrat z hvězd, 1962
Vzpomínky Ijona Tichého, 1962 (Kniha robotů)
Solaris, 1972
Zachraňme vesmír, 1966 (Bajky robotů)
Nepremožitelný, 1976
Lov, 1969
Vyšetřování, 1972
Futurologický kongres, 1978
Rýma, 1978
Příběhy pilota Pirxe, 1978
Pánův hlas, 1981
Kyberiáda, 1983
Dokonalá prázdnota, 1983
Mír na Zemi, 1989
Fiasko, 1990
Summa technologiae, 1995
Tajemství čínského pokoje, 1999
Hvězdné deníky, 1999
Deník nalezený ve vaně, 1999
Bajky robotů, 2002
Marťan, 2005


Stanilsaw Lem oficiální web


OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... Lem Stanislaw

Přidejte informaci k článku

Bezpečnostní kód
Obnovit