Huptych

Miroslav Huptych (*21. 10. 1952, Varnsdorf)

básník, aforista, výtvarník, editor, arteterapeut

Vydal 4 básnické sbírky a kolážemi a fotomontážemi ilustroval 47 knih, 138 knižních obálek a 28 nástěnných kalendářů.

Web: https://www.huptych.cz
Bibliografie:

Srdcový střelec 1984
Zěrokruh, bibliof 1986
Názorný přírodopis tajnokřídlých 1989
Černá slepice, aneb, Kterak se líhne bazalíček, jenž do domu štěstí přináší, 1991
Tarot a trakaře 1997
Nezabolí jazyk od dobrého slova, 2004
Kdo pije vlčí mlíko, aneb, Jak se léčilo za starodávna, 2005
Milovníci knížek, 2010
Noční linka důvěry, 2012
Hodinky s ohňostrojem, 2013

huptych_1

huptych_2

Inspirující myšlenky...

Kromě lhostejnosti většiny a sadismu primitivů mě nejvíc rozhořčuje argumentace řady vzdělaných lidí, že zvířata nemohou mít žádný práva, neboť je neumějí sdělit, formulovat a brát se za ně. Každý kdo jen krůčkem poodstoupí z pozic atropocentrismu, zjistí, že svá přirozená práva na důstojný život mají nejen lidé, ale stejně tak zvířata a další živé bytosti, včetně živlů, ostatně celá planeta je živoucí bytost. Povinnosti vyplývající z lidské přirozenosti je uskutečnit a chránit práva nejen lidská, ale kromě jiných také práva zvířat. Ti, kteří se o to pokoušejí, jsou většinou zesměšňováni a uráženi, jejich činnost bagatelizována. Přesto i ta nejmenší pomoc zvířatům vede v důsledku k záchraně člověka a je s ní nerozlučně spojena.
Jitka Stehlíková, básnířka