Tibetská třešeň: Exotika, která roste i u vás na zahradě
Exotická kráska z Himálají
Tibetská třešeň, latinsky Prunus serrula, pochází z vysokohorských oblastí Himalájí. Tento opadavý strom okouzluje nejen svými něžnými květy, ale i neobvyklou kůrou. Ta se na podzim odlupuje v tenkých pruzích a odhaluje lesklý, mahagonově hnědý povrch. Díky této vlastnosti si vysloužila přezdívku "strom s mahagonovou kůrou". Tibetská třešeň dorůstá výšky až 8 metrů a vytváří širokou, rozložitou korunu. Na jaře se obsype množstvím drobných, bílých nebo narůžovělých květů, které jsou uspořádány v hroznech. Plody jsou drobné, tmavě červené peckovice, které nejsou jedlé. Tibetská třešeň je nenáročná dřevina, která preferuje slunné stanoviště a propustnou půdu. Je mrazuvzdorná a odolná vůči chorobám a škůdcům. V našich podmínkách se pěstuje jako okrasná dřevina v zahradách a parcích.
Plody: sladké lákadlo, ne pravá třešeň
Tibetská třešeň, známá také jako dřín obecný, láká svými červenými plody, které na první pohled připomínají třešně. Nenechte se ale zmást! Ačkoliv jsou jedlé a sladké s mírně nakyslou chutí, s pravými třešněmi nemají nic společného. Tibetská třešeň patří do čeledi dřínovitých, zatímco třešeň ptačí, kterou běžně konzumujeme, do čeledi růžovitých. Plody tibetské třešně jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty, tradičně se využívají k přípravě džemů, sirupů a kompotů. Vzhledem k jejich trpkosti se ale spíše než v syrovém stavu používají k tepelné úpravě. Tibetská třešeň je okrasná dřevina, která na jaře zaujme svými žlutými květy a na podzim zářivě červenými plody. Pokud hledáte netradiční ovoce do vaší zahrady, tibetská třešeň je tou správnou volbou.
Vlastnost | Tibetská třešeň | Třešeň ptačí |
---|---|---|
Latinský název | Prunus serrula | Prunus avium |
Původ | Západní Čína | Evropa, Asie, Severní Afrika |
Pěstování pro plody | Ne, plody jsou hořké | Ano, sladké a jedlé plody |
Dekorativní kůra | Ano, lesklá, mahagonově hnědá | Ne, kůra není výrazná |
Nenáročná dřevina do zahrad
Tibetská třešeň, známá také jako Prunus serrula, je nenáročná dřevina, která si získává oblibu v českých zahradách. Původem z Číny a Tibetu okouzluje svým netradičním vzhledem. Nejvýraznějším rysem tibetské třešně je její kůra. Ta se odlupuje v tenkých, lesklých pruzích, které připomínají mahagonové dřevo. Tento efekt je nejvýraznější v zimě, kdy strom postrádá listy a jeho kůra vynikne v plné kráse. Tibetská třešeň je relativně malý strom, dorůstající do výšky maximálně 8 metrů, což z ní činí ideální volbu i do menších zahrad. Během jara strom vykvétá drobnými, bílými květy, které lákají včely a další opylovače. Na podzim se na stromě objevují drobné, tmavě červené plody, které sice nejsou jedovaté, ale pro svou trpkou chuť nejsou vhodné k přímé konzumaci. Tibetská třešeň preferuje slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Je odolná vůči mrazu, suchu i znečištěnému ovzduší, což z ní činí ideální dřevinu do městských zahrad.
Pěstování: slunce a propustná půda
Tibetská třešeň, známá také jako dřín obecný 'Sibirica', je nenáročný keř, který se pěstuje především pro své okrasné červené větve, jež vyniknou obzvláště v zimě. Pro svůj zdravý růst a bohaté kvetení potřebuje slunné stanoviště nebo alespoň polostín. Půda by měla být dobře propustná, spíše sušší, s neutrálním až mírně kyselým pH. Tibetská třešeň toleruje i mírně vápenitou půdu, ale v příliš zásaditém prostředí se u ní může projevit chloróza – žloutnutí listů. Pravidelná zálivka je důležitá zejména u mladých rostlin, starší keře jsou poměrně odolné vůči suchu.
Množení: řízky nebo semeny
Tibetskou třešeň si můžete rozmnožit dvěma hlavními způsoby: řízky nebo semeny. Množení řízky je rychlejší a spolehlivější metoda, jak získat novou rostlinu se stejnými vlastnostmi jako mateřská rostlina. Řízky odebíráme na jaře z mladých, zdravých výhonů. Řez vedeme šikmo ostrým nožem a řízky zasadíme do substrátu pro řízkování. Pro zakořenění je důležitá stálá vlhkost a teplota kolem 20 °C. Množení semeny je zdlouhavější proces a výsledné rostliny se mohou lišit od mateřské rostliny. Semena sbíráme na podzim zralých plodů. Před výsevem je vhodné semena stratifikovat, tedy vystavit je chladu po dobu několika týdnů. Semena vyséváme na jaře do substrátu pro výsev a udržujeme stálou vlhkost. Ať už se rozhodnete pro množení řízky nebo semeny, s trochou trpělivosti a péče si můžete vypěstovat vlastní tibetskou třešeň a těšit se z jejích dekorativních plodů.
Řez: pro bohatší korunu
Tibetská třešeň, známá také jako Prunus serrula, je ceněna pro svou nádhernou kůru. Pravidelný řez není nezbytný pro její zdraví, ale může podpořit hustší a košatější korunu. Pro dosažení tohoto cíle se doporučuje provést řez brzy na jaře, ještě před začátkem vegetačního období. Zaměřte se na odstranění slabých, poškozených nebo křížících se větví. Zkraťte také příliš dlouhé větve, abyste podpořili rozvětvení a vytvořili kompaktnější tvar. Pamatujte, že tibetská třešeň kvete na loňském dřevě, takže příliš razantní řez může omezit násadu květů v následujícím roce.
Odolnost: mráz i choroby
Tibetská třešeň, latinsky Prunus serrula, je pro svou odolnost oblíbeným stromem do našich zahrad. Dobře zvládá mrazivé zimy, a to až do -25 °C, v některých případech i více. Díky tomu je vhodná i do chladnějších oblastí. Co se týče chorob, je tibetská třešeň poměrně odolná. Přesto se může stát, že ji napadne houbová choroba, například moniliová hniloba. Ta se projevuje hnědnutím a usycháním listů a květů. V takovém případě je nutné postižené části rostliny odstranit a ošetřit ji vhodným fungicidem. Pravidelná kontrola stromu a včasný zásah jsou důležité pro udržení jeho zdraví a krásy.
Tibetská třešeň, s plody sladkými jako polibek jara a barvou ohně, symbolizuje v tibetské kultuře znovuzrození a naději.
Radek Kropáček
Využití: ozdoba i pochoutka
Tibetská třešeň, známá také jako muchovník olšolistý, je rostlina s mnoha možnostmi využití. Její plody, malé červené peckovice, jsou nejen krásnou ozdobou zahrady, ale i chutnou pochoutkou. Chuťově připomínají kombinaci borůvek, mandlí a třešní. Konzumovat se dají syrové, přímo utržené z keře, ale vynikající jsou i zpracované do marmelád, sirupů, kompotů nebo dezertů. Díky vysokému obsahu vitamínů a antioxidantů jsou tibetské třešně i zdravým zpestřením jídelníčku. Kromě plodů nachází uplatnění i listy a květy muchovníku. Listy se po usušení používají k přípravě lahodného čaje s jemně nasládlou chutí. Květy, které se objevují na jaře, jsou bohaté na nektar a lákají včely, čímž přispívají k biodiverzitě vaší zahrady.
Tibetská třešeň v kuchyni
Tibetská třešeň, známá také jako muchovník olšolistý, se stává čím dál oblíbenější i v našich končinách. Plody tibetské třešně jsou sladké, šťavnaté a mají tmavě červenou až černou barvu. Chuťově připomínají kombinaci borůvky, švestky a třešně. V kuchyni najde tibetská třešeň široké uplatnění. Dá se konzumovat čerstvá, ale i zpracovaná. Skvěle se hodí na přípravu marmelád, džemů, sirupů, kompotů nebo šťáv. Můžete ji přidat i do koláčů, buchet, muffinů nebo dezertů. Tibetská třešeň dodá vašim pokrmům originální chuť a krásnou barvu. Kromě plodů se dají využít i listy tibetské třešně. Z mladých lístků si můžete připravit čaj, který má příjemnou chuť a je prospěšný pro naše zdraví.
Recept: marmeláda z tibetské třešně
Tibetská třešeň, známá také jako kustovnice čínská, je rostlina s plody, které se v tradiční čínské medicíně používají již po staletí. Plody se vyznačují sladkokyselou chutí a dají se konzumovat čerstvé, sušené nebo zpracované. Oblíbenou pochoutkou je marmeláda z tibetské třešně, která si zachovává mnoho prospěšných látek.
Na přípravu marmelády budete potřebovat: 500 g čerstvých nebo sušených plodů tibetské třešně, 250 g třtinového cukru, šťávu z jednoho citronu, 1 dl vody.
Postup je jednoduchý. Plody propláchněte a zbavte stostopky. Pokud použijete sušené plody, namočte je na hodinu do studené vody. Poté je vložte do hrnce s vodou a cukrem a vařte na mírném ohni do změknutí. Během vaření plody občas promíchejte a sbírejte pěnu. Jakmile plody změknou, rozmixujte je tyčovým mixérem do hladka. Přidejte citronovou šťávu a vařte ještě 5 minut. Ještě horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto je nechte vychladnout.
Marmeláda z tibetské třešně je vynikající na pečivo, do jogurtu nebo jako náplň do buchet. Její chuť je sladkokyselá a osvěžující.
Publikováno: 27. 11. 2024
Kategorie: domov